Om hemautomation

Du kanske är lite sugen på att prova på hemautomation, kanske mer specifikt Z-Wave, men vet inte var du ska börja? Varför behöver man en styrenhet? Vad är en insatsbrytare? Svaren på grundläggande frågor om Z-Wave hittar du här!

Varför Z-wave?

Varför ska man använda Z-wave? Hur fungerar det? Varför går det inte via WiFi?Z-wave är speciellt framtaget för hemautomation. Detta på grund av att man ville ha ett protokoll som var strömsnålt, eftersom många enheter drivs på batterier. Därmed dög inte 802.11-standarden (som används för trådlösa nätverk) och man skapade ett eget kommunikationsprotokoll som inte sänder lika mycket data. Frekvensen som används för Z-wave är olika i olika länder, men i Europa används 868 MHz.Det finns även andra varianter av tekniker för hemautomation och vi går igenom de olika teknikerna här.

Räckvidd

Z-wave har egentligen ganska kort räckvidd, vid optimala förhållanden 30 meter men oftast inte mer än hälften av det. Däremot bygger det upp ett så kallat ”meshnätverk”, vilket innebär att enheterna kan kommunicera genom varandra. Om styrenheten inte kan nå en enhet som är långt borta, kan den ”hoppa” via enheter som sitter emellan och på så vis nå fram. Värt att veta om detta är att enheter som är anslutna till elnätet agerar repeaters och förlänger därmed nätets räckvidd. Batteridrivna enheter, däremot, förlänger inte nätverket och det är huvudsakligen för att spara batteri.

Vi bökar med den här sidan just nu och skall försöka få den klar så snabbt det går...!

  •  
  •